Muziek in de tuin

Op 4 September wordt in Dalfsen het festival ‘muziek in de tuin’ georganiseerd. Ik speel en zing daar liederen uit de Joodse diaspora. Je vindt me in de tuin van Annemarie en Frans: Oosterkampen 12, 7722 VT DALFSEN.
Toegang is gratis, maar vooraf reserveren noodzakelijk met oog op beschikbare zitplaatsen. Ik speel drie keer en aanmelden kan via onderstaande links.
Voor aanmelding moet u inloggen met een e-mailadres en dat wijst zich vanzelf. De informatie wordt uitsluitend gebruikt om u op de hoogte te houden van het optreden: wijzigingen, weersinformatie, etc.

Liever iets anders? Het komend jaar ben ik in theaters in heel Nederland te zien met mijn theatershow ‘Oscar en Oma Rozerood’. Die speel ik op 2 oktober in Theater De Stoomfabriek in Dalfsen. Meer weten over theatershow Oscar en Ome Rozerood?
Toeren bij de Boeren

Op 10 September speel ik in de regio Wijk bij Duurstede tweemaal mijn volledige theatershow ‘Zij zagen Oorlog’. Dat doe ik op het theaterfestival Toeren bij de Boeren.
Toeren bij de Boeren is een nieuw theaterfestival waar je dankzij sponsors gratis van tientallen theatervoorstellingen kunt genieten. Alle gezelschappen spelen in boerenschuren.
Locatie
Veehouderij De Bongers, Broekweg 13 Wijk bij Duurstede, grote podium.
Aanvangstijden
- 15:00 uur
- 20:00 uur
Praktische informatie
– We spelen bij boeren en buitenlui op het erf.
– In boerenschuren dus trek praktische kleding en schoenen aan.
– Toegankelijkheid voor rolstoel/rollator beperkt.
– Wandelen door weiland van locatie naar locatie.
– Gratis parkeren bij de boeren aan de randen van het terrein.
– Reserveren niet noodzakelijk. Maar als je bij mij reserveert dan zorg ik dat er stoelen voor je gereserveerd zijn.
Zie ik je op 10 september in het buitengebied tussen Wijk bij Duurstede en Houten? Tot dan!!
Meer over mij, mijn theaterwerk, inclusief theatershows Oscar en Oma Rozerood en Zij zagen Oorlog, bij NPO Radio 1, NTR Kunststof. In een klein uur spreek ik met Frénk van der Linden over wat me drijft. Ik zing daar ook nog twee liederen.
Dit vinden bezoekers ervan:
Vakantie … of toch niet?
Het theaterseizoen 2021-2022 zit er op! Wat een jaar! Het begon met een halve lockdown, waardoor ik veel tijd voor internet-streams doorbracht. Maar vanaf januari 2022 mocht ik weer naar jullie toe en ik vond het geweldig. En jullie ook, want de recensies waren grandioos. Formeel heb ik vakantie … of toch niet?
Zij zagen Oorlog
We speelde een hele theatertournee voor Oekraïense weeskinderen. De start van de tour viel samen met de Russische inval in mijn geboorteland Oekraïne en was daarom erg aangrijpend voor mij, maar ook voor jullie. In totaal haalden we meer dan 10.000 euro op, een grandioos resultaat!
Oscar en Oma Rozerood
in juni begon mijn nieuwe tweejarige theatertournee Oscar en Oma Rozerood. Ik speelde de voorstelling, inclusief try outs dit jaar 8 keer. Wederom zijn de reacties van het publiek geweldig en recensenten van HIS en de Theaterkrant zijn positief over theaterstuk Oscar en Oma Rozerood.
Ksenia in de Media
Het was een enerverend jaar voor me, omdat ik ook veel media-optredens had. Regionale en landelijke media bezochten voorstellingen en ik was diverse keren in talkshows op radio en TV. Als je iets terug wilt kijken, dan is dit een bloemlezing:
Radio 1 NTR Kunststof: een interview van een uur.
De Stentor: paginagroot interview op de culturele bijlage in Oost-Nederland.
RTV Oost: Talkshow VANDAAG over Oekraïne.
Een uur bij Radio 5: Liederen en interview.
RTV Drenthe kwam kijken en maakte dit verslag over theaterstuk Zij zagen Oorlog.
En nu?
Helemaal met de benen omhoog ga ik deze zomer overigens niet. Ik ben bezig met mijn voorstelling die vanaf najaar 2024 in theaters te zien is. En zal de komende tijd ook hier veel van me laten horen en zien.
Begin september speel ik Zij zagen Oorlog op een aantal festivals. Ook zing ik liederen uit de Joodse diaspora op festivals en evenementen, ook in Israël. Vanaf 22 september ben ik terug in het theater met Oscar en Oma Rozerood.
De eerste Oscar en Oma Rozerood
De kleine veelzijdige soliste Marasanova weet je met haar even veelzijdige olievat twee uur lang te boeien en te ontroeren, aldus recensente Rosalie Fleuren in De Theaterkant. Recensent Martin van der Hooft bezocht eerder dit jaar Zij zagen Oorlog en reisde voor de eerste Oscar en Oma Rozerood naar Amsterdam: “Marasanova liet haar publiek nog maar eens zien dat ze een fantastische actrice is, iemand die in staat is om je binnen één tel om te laten slaan van een traan naar een glim- of zelfs een schaterlach.”
Hij had maar 14 maanden ALS

Vandaag overleed ome Nico. Hij was altijd vrolijk en altijd gezellig. Eindeloos tijd had hij om mijn kleine meid iets uit te leggen of voor te doen. 65 jaar werd hij. Hij had maar 14 maanden ALS.
ALS is een ziekte in de zenuwcellen die de spieren aansturen. De exacte oorzaak is niet bekend. De motorische zenuwcellen sterven af en daardoor vallen spieren één voor één uit.
In Nederland krijgen 500 mensen per jaar ALS en er gaan er jaarlijks ook 500 dood. Deze groep is te klein voor de industrie om daar commercieel voordeel uit te halen. Financiering moet daarom uit particuliere hoek komen.
Een kwart van alle recette van mijn tournee met ‘Oscar en Oma Rozerood‘ gaat daarom naar onderzoek naar de oorzaak van ALS.
Voor Nico is dat te laat, maar wie weet wie we er wel mee kunnen redden.
Kwart van de recette voor ALS-onderzoek

Op 9 juni speel ik Oscar en Oma Rozerood voor het eerst. En ik heb er ontzettend veel zin in. We hebben ook besloten een kwart van de recette van de toernee te goede te laten komen aan ALS-onderzoek en ALS-Patiëntenverenigingen.
Wat is Leven?
De hoofdpersoon in het prachtige sprookje op zoek naar de essentie van Leven is Oscar en hij lijdt aan leukemie. Toen het boek ruim 20 jaar geleden geschreven werd, was deze ziekte voor bijna iedereen die het kreeg dodelijk. Dankzij veel wetenschappelijk onderzoek is dat tegenwoordig gelukkig anders.
Met de spierziekte ALS zijn we nog lang niet zover. Sterker nog, de wetenschap heeft nog geen idee waar de aandoening vandaan komt, laat staan hoe het te behandelen.
ALS onderzoek commercieel niet interessant
Het aantal patiënten is klein en het ziekbed kort. Het is voor de industrie daarom commercieel bezien niet interessant om intensief onderzoek te doen naar een succesvolle behandelmethode.
Financieringen van onderzoeken worden betaald door overheden, uit particuliere donaties en van bijdragen van niet-overheidsinstellingen zoals de Stichting ALS Nederland. Wij hebben besloten een kwart van de ticket-verkopen ter beschikking te stellen aan onderzoek ten behoeve van ALS en ALS-Patiënten verenigingen.
Voor Nico is het te laat, want die had maar 14 maanden ALS. Maar wie weet wie we er wel mee helpen.
Theatermaken is meer dan een voorstelling maken

Vanaf 9 juni 2022 speel ik ruim twee jaar de toneelvoorstelling ‘Oscar en Oma Rozerood’ in theaters door heel Nederland. Die voorstelling maakte ik tijdens de lockdown in 2021. Maar theatermaken is meer dan een verhaal en teksten, want je moet ook aan de slag met: folders, posters, persberichten, website, techniek en niet te vergeten het verkopen van de voorstelling.
Gelukkig hoef ik het allemaal niet alleen te doen. Sterker nog, in de jaren dat ik voorstellingen ontwikkel heb ik een heel team van specialisten om me heen verzameld. Daar wil ik er kort een aantal van voorstellen.
Paul Dekker deed de regie en coaching
Net als bij mijn eerdere solovoorstellingen Strannik en Zij zagen Oorlog, deed Paul Dekker de regie. Met oog op lockdowns deden we veel online: ik werkte van alles uit en toonde via een camera-verbinding de voortgang. Daar spraken we over, waarna ik zaken aanpaste, schrapte of toevoegde. Uiteindelijk ontstaat in zo’n interactief proces dan de basis van de voorstelling.
Irena Scalerica tekende voor de muziek
De muziek voor Oscar en Oma Rozerood is gemaakt door Irena Scalerica, professioneel componist, regisseur, orkestleider en muzikant uit de voormalige Sovjet-Unie. Ze verhuisde naar de VS, waar ze een imposante carrière had in film- en theatermuziek. Nu woont ze nu in het groene noorden van Israël, waar ze diverse balletvoorstellingen schreef, muziek maakte voor een aantal bekroonde films en het afgelopen jaar dus 12 liederen van in totaal 45 minuten componeerde voor theatervoorstelling Oscar en Oma Rozerood.
Joke Davelaar verzorgde de kleding
Net als bij ‘Zij zagen Oorlog’ is Joke voor ‘Oscar en Oma Rozerood’ mijn steun en toeverlaat voor wat betreft de kleding. Het is minder ingewikkeld dan bij ‘Zij zagen Oorlog’, maar vanwege de dynamiek en beweging wel belangrijk dat het allemaal goed klopt.
Oscar en Oma Rozerood is een bewegelijk stuk
In Oscar en Oma Rozerood speel ik diverse karakters, waaronder de 10-jarige Oscar. Het verhaal is dynamisch en daar heb ik een passende vertelvorm bij gezocht. Ik beweeg veel tijdens de voorstelling die twee uur duurt.
Met mijn conditie zit dat wel goed.
Voor ondersteuning bij beweging, het wegnemen van blokkades, het gebruik van mijn stem en de mix daarvan, heb ik veel te danken aan Elsa van der Heijden, Brenna Palughi en Sarah Weatherwax. De afgelopen jaren hebben ze me enorm geholpen.
Theatermaken is als een accordeon
We zijn doorlopend bezig om veel bordjes in de lucht te houden. Soms komt er veel tegelijk op je af en dan is de druk best hoog. Dat is niet altijd negatief, want het maakt ook veel vloeibaar. Daarom is zo’n datum van zo’n eerste voorstelling wel fijn, want die zet alles ook scherp: Oscar en Oma Rozerood, op 9 juni in Amsterdam.
Waarachtig acteren in verbeelde omstandigheden
Vraag jezelf het volgende af. Je ziet een poppenspeler die close up laat zien hoe hij zijn spel doet. Hij verdraait zijn stem en improviseert een talkshow-optreden. Je ziet hem en zijn pop. Op welk moment bestaat die poppenspeler voor jou al niet meer? Dat doet waarachtig acteren in verbeelde omstandigheden.
De poppenspeler is zijn karakter. Het zijn twee lichamen en je ziet ze naast elkaar staan, maar in je hoofd en hart is het er één.
Jim Henson is een genie en één van mijn grote helden. Hij bedacht onder andere de Muppetshow, Sesamstraat en de Freggels. Hij speelde talloze karakters en stemmen, veel geïmproviseerd. Ik kan er eindeloos naar kijken.
Eén van zijn motto’s is: “De enige manier waarop de magie werkt is door daar hard aan te werken. Maar hard werken kan hartstikke leuk zijn.” En zo is het.
Jim Henson overleed op 16 mei in 1990. Hij werd helaas maar 53 jaar oud.