Elke maand gratis nieuwsbrief:

Media

Theaterkrant over theatervoorstelling Oscar en Oma Rozerood van Ksenia

“De kleine veelzijdige soliste weet je twee uur lang te boeien en te ontroeren. Marasanova neemt alle rollen voor haar rekening. Als een soort Peter Pan springt ze over en rond haar decorstukken, wisselt ze snel af tussen de indrukwekkende Oma Rozenrood en de grootogige, goedgelovige, kleine Oscar. De veel te zware jongen Popcorn krijgt een vettig spraakgebrek en twee handen op zijn grote buik. Snel herken je de verschillende types en raak je gewend aan de speelse vertelvorm die dit oplevert.” Lees de recensie over theatervoorstelling Oscar en Oma Rozerood bij De Theaterkrant.

Radio 1, NTR Kunststof

Op 27 April was ik te gast bij Kunststof op NTR/Radio 1 . We spraken een uur over de route van mijn geboorte in Oekraïne naar die van toneelactrice in Nederland. Die verliep via een Russische vader, vechtsporten in Amsterdam en een ICT carrière in Zwolle. In de uitzending ontdekte dat ik eigenlijk geen Russische verjaardagsliederen ken, maar zong wel twee andere liederen voor die Radio 1 microfoon.
Terugluisteren kan hier.

Hier in Salland bezocht de theatervoorstelling Oscar en Oma Rozerood

“Ksenia Marasanova liet haar publiek nog maar eens zien dat ze een fantastische actrice is. Die in staat is om binnen één tel haar toeschouwers om te laten slaan van een traan naar een glim- of zelfs schaterlach. Dat ze alle personages uit het stuk van Eric-Emmanuel Schmitt daarbij zelf speelt maakt dat nog knapper. Ksenia weet je twee uur te boeien en mee te nemen in het aangrijpende verhaal van Oscar.” Lees de volledige recensie over theatervoorstelling Oscar en Oma Rozerood bij Hier in Salland.

De Stentor

In de culturele bijlage van de regionale “De Stentor” kranten van het Algemeen Dagblad stond een groot interview met me over theaterstuk ‘Zij zagen Oorlog’. In het interview ging de journalist de diepte in over mijn Russisch/Oekraïense afkomst in relatie tot mijn huidige werk als actrice in het theater. Hij vond het thema van de voorstelling angstaanjagend actueel.

Het interview met me kun je teruglezen bij oa. De Stentor.

Actrice ksenia over theaterstuk zij zagen oorlog in dagblad De Stentor.

Reportage bij RTV Drenthe

Actrice Ksenia legt bij RTV-Drenthe de achtergrond van het stuk Zij zagen Oorlog uit.
Actrice Ksenia praat bij RTV-Drenthe over theaterstuk zij zagen oorlog

RTV Drenthe zocht Ksenia op tijdens de opbouw van het theater tijdens de herdenking in Nieuw-Weerdinge op 7 april. Uit de reportage:

“Mijn beide oma’s hebben oorlog meegemaakt”, vertelt de actrice. “Mijn Joods-Oekraïense oma kon tot haar dood het Duits niet aanhoren. Letterlijk. Zo veel pijn zat er in haar. En mijn Russische oma, die de negenhonderd dagen van de belegering van Leningrad [nu Sint Petersburg] heeft overleeft, heeft het grootse mededogen met de Duitsers. Dat heeft mij altijd zo geboeid. Hoe kan dat? Hoe kun je zoiets verschrikkelijks meemaken en dan toch uiteindelijk vergeven. En deze voorstelling is uiteindelijk het resultaat daarvan.”

Lees en kijk het terug bij RTV Drenthe.

Volgspot NPO5

Een uur live bij NPO5.

Tijdens Radio555 ten bate van Giro555 was ik een uur te gast bij Volgspot gepresenteerd door Hijlco Span

Met Hijlco sprak ik over het geboorteland van mijn vader dat het geboorteland van mijn moeder aanvalt, mijn gevoelens en de voorstelling Zij zagen Oorlog. Ook mocht ik een lied spelen en zingen.

Terugluisteren kan hier, ik ben vanaf ca. de 14e minuut in de uitzending.

Talkshow Bij Oost – Vandaag

Overzichtsbeeld van de TV-studio van TV Oost met drie mensen aan een tafel, waaronder Ksenia.
Screenshot van uitzending, link leidt naar de uitzending bij RTV Oost.

Bij RTV Oost was ik te gast in de Talkshow Bij Oost Vandaag. Daar spraken we over de situatie in Oekraïne en mijn pacifistische voorstelling ‘Zij zagen Oorlog’.

RTV Oost dook ook in hoe mijn gezin helpt om mijn voorstellingen te maken. Daarin ook veel aandacht voor onze 11-jarige dochter die helpt met details, mijn teksten en ook de audio verzorgt

Bij RTV Focus1

Live bij RTV Focus1

Als klein meisje liep ik aan de hand van mijn vader of moeder door metrostations in de voormalige USSR en ik herinner me van die tijd vooral de kiosken waar je altijd kaartjes kon kopen voor één van de duizenden voorstellingen die er die avond in één van de talloze grote en kleine theaters in de directe regio gespeeld werden. Daar werd het zaadje gepland van de actrice die ik nu ben. Op de radio mocht ik een uur praten over wat het is om van toneel te leven als de theaters dicht zijn vanwege corona, maar je wel zes uur per dag moet repeteren en oefenen om in vorm te blijven. En over spelen voor een stream ipv. voor live publiek. Hoe doe je dat en hoe moeilijk is dat eigenlijk? Ook zong ik er twee liederen uit een educatieve voorstelling die we op verzoek voor scholen ontwikkelde. Je kunt de radio-show hier terug luisteren en ik zit in het eerste uur.

Actrice ksenia over theaterstuk zij zagen oorlog bij rtv-oost

RTV Oost bij de Première in de Zwolse Schouwburg

RTV Oost was aanwezig tijdens de première in Schouwburg Odeon van Zwolse Theaters. Een verslag en video-reportage vindt u hier.

Interview Algemeen Dagblad

Het Algemeen Dagblad interviewde me voorafgaand aan de première van mij solo-voorstelling. Dat interview vindt u (wellicht premium) bij het AD

In het interview verte ik over hoe mijn Sovjet-afkomst mij inspireerde voor deze solo-voorstelling. Mijn halve familie overleefde de tweede wereldoorlog niet en hoewel specifieke familieverhalen niet in de voorstelling zitten, bepalen de emoties wel de thema’s van Zij zagen Oorlog. Die overstijgen vanzelfsprekend cultuur en afkomst.

Stad Nijkerk over de try-outs in Nijkerk en Hoevelaken

Buiten gierde de wind door de straten, maar in de bibliotheek van Hoevelaken genoten mensen tijdens ‘Gluren bij de buren’ van de try-out van “De Mantel, Zij zagen Oorlog”. 

Mevrouw Wolters: “Samen met mijn dochter van 9 zag ik de voorstelling twee keer. Beide keren hield ik het niet droog. De voorstelling geeft me zoveel haakjes voor educatieve gesprekken over belangrijke thema’s als onrecht, gelijkwaardigheid en vergiffenis.” 

Familie Vledder: “Onbeschrijfelijk goed. Ze neemt je mee. Het grijpt je aan.”

Mevrouw Sandbrink, gastvrouw namens de bibliotheek in Hoevelaken: “Ontzettend goed. Bij het derde verhaal wilde ik onder de tafel kruipen. Dit komt binnen.” 

Stad Nijkerk deed verslag.

De Premiere van Zij zagen Oorlog werd herhaaldelijk uitgesteld ivm. lockdowns, maar in september 2019 was het raak en mocht ik hem spelen voor publiek in Zwolle. Het werd een uitverkochte dubbelvoorstelling.

Deel dit: