Elke maand gratis nieuwsbrief:

Was ik dan illegaal?

Het vluchtelingenbeleid in Nederland was eind jaren ’90 een chaos. Ik was formeel geen vluchteling, maar ook geen expat. Was ik dan illegaal? Ik had een BSN-nummer, huurcontract en bankrekening. En ik betaalde belasting. Het was de tijd dat ‘mensen van de harde aanpak’ met hete lucht over elkaar heen buitelden en de wetgever het allemaal amper kon bijbenen.

In die tijd klopte ik aan bij ICT-bedrijven in Nederland. Toen mijn thaibox-carrière op zijn eind liep ging ik op zoek naar een stage. Er was zoiets als een millenniumprobleem en iedereen die ooit een computer had gezien kon wel ergens aan het werk. Veel bedrijven hadden interesse in mijn kunde, maar weinigen konden uit de voeten met de gekke situatie waar ik in zat. Tot ik belde met Alexander die werkzaam was voor een ICT-bedrijf in het midden van het land. Hij wist wel raad met de situatie, regelde de papierwinkel en in no-time was ik een applicatie-ontwikkelaar in Nederland.

Bij dat bedrijf werkte ik aan vele applicaties, vooral voor arbeidsvoorziening en de waterschappen. Ik deed er veel kennis op, bedacht zelfs nieuwe regio’s en leerde er ook mijn man kennen. De vindingrijke Alexander, die zich niet liet afschrikken door een papierwinkel en een labiele overheid, heeft meer invloed op mijn leven gehad dan hij zich wellicht realiseert.

Deel dit: