Elke maand gratis nieuwsbrief:

Kromenië

Voordat ik mij verloor aan het toneel en acteren, programmeerde ik databases en internetwinkels. Zijdelings lees ik nog altijd wel wat IT nieuws, al volg ik het niet meer van dag tot dag. Maar zo’n ingezonden brief in de New York Times die mijn vorige leven met mijn huidige combineert, brengt wel een grote glimlach op mijn gezicht.

Het grootste deel van mijn IT leven besteedde ik aan een programmeertaal waar het halve internet mee werkt. Die taal kennen we als Python, en is in Amsterdam uitgevonden en gemaakt door de Nederlander Guido van Rossem.

Mijn allereerste ICT-stapjes maakte ik echter in de jaren ’90 met software van Microsoft. Dat is niet het scherpste mes in de keukenlade. Het is ook niet de veiligste software. Maar iedereen gebruikte het. Dus verdiepte ik me in de programmeertaal in Excel en Word. Die kleine programmaatjes die je daarin maakt heten macro’s. Mijn eerste complexe project was het omzetten van talloze macro’s van Wordperfect naar Microsoft Word voor de Waterschappen.

Het leidde tot een hilarische spraakverwarring. Ik was de Nederlandse taal nog niet heel erg machtig. Toch moest ik de regio’s invoeren aan de hand van aangeleverde handgeschreven lijsten en zo creëerde ik onder meer het rayon Kromenië.

Toen ik daar later achteraan belde begreep niemand waar ik het over had. De Waterschappen kenden geen Rayon met die naam. Maar na enig puzzelen bleken ze wel te beschikken over een regio Krommenie.

Deel dit: