Elke maand gratis nieuwsbrief:

De bril uit theatershow Zij zagen Oorlog

De jonge rekruten trekken hun uniformen aan. In de dertiende minuut (vanaf 13.15 om preciezer te zijn) duikt mijn bril op.

Als je op Netflix inmiddels de nieuwe ‘im Westen nichts Neues’ hebt gezien, dan herken je vast de scene met de bril aan het begin van de film. Daar vervangt een hoofdrolspeler zijn normale bril door een actiebril die ook goed past onder gasmaskers.

Toen ik ‘Zij zagen Oorlog’ maakte had ik precies zo’n bril in gedachten voor de scene met de Unteroffizier die de verantwoordelijkheid terug komt geven aan zijn bevelhebber. Na lang zoeken vonden we zo’n bril uiteindelijk bij een antiekwinkel in Arnhem, nieuw en nog in het originele blik.

Nog even over die film: het is een prima film, als je in staat bent het boek te vergeten. Ik schrijf er hier wat uitgebreider over het verschil tussen boek en de nieuwe ‘remake’ van ‘All quiet on the western front’ (die ik geen remake vind). Zelf ben ik trouwens meer van het boek en de originele film.

Vrouw draagt Duitse oorlogsbril, een bril gemaakt voor onder gasmaskers en die met elastiek achter de oren vastzit. De bril uit theatershow Zij zagen Oorlog komt terug in het eerste kwartier van de remake van 'all quiet on the western front'.
“Verantwoordelijkheid is toch geen eenrichtingsverkeer?”

Meer over attributen die ik in ‘Zij zagen Oorlog’ gebruik: De koffer.

Deel dit: