Elke maand gratis nieuwsbrief:

Dat nooit weer

Ksenia speelt toneelvoorstelling zij zagen oorlog, daarin onder meer de moeder Anna die wacht tot haar zon terugkeert van het front. Op de foto bidt ze met kerst voor hem.
In toneelvoorstelling Zij zagen Oorlog speelt Ksenia onder meer de moeder die wacht op de terugkeer van haar zoon die ergens ver weg aan het front is.

Vandaag gaat de grote oorlog in het oosten van Europa al weer zijn tweede maand in. Hardere sancties zijn niet mogelijk, want dan hebben onze eigen verwarming en industrie er last van. Militair ingrijpen kan niet, want niemand heeft zin in een derde wereldoorlog.

Toch garandeerde het westen in 2008 de veiligheid van OekraĆÆne als dat land afstand zou doen van zijn nucleaire – en chemische wapens. Zij deden dat.

In 2014 was het de beurt aan het Europees parlement, dat de bevolking in hartje Kiev onvoorwaardelijk vrijheid en veiligheid beloofde. Rusland nam daarop de Krim in en de industriƫle democratieƫn lieten het gebeuren.

En nu?

Nu valt Rusland over de breedte aan. Steden en dorpen worden platgegooid, energiecentrales uitgezet. Op diverse plekken worden delen van de OekraĆÆense bevolking uitgehongerd of zelfs weggevoerd. De industriĆ«le democratieĆ«n ondersteunen OekraĆÆne met wapens. We geven ze genoeg om zichzelf zoā€™n beetje te kunnen verdedigen, maar te weinig om de Rus het land uit te schoppen.

Wat bedoelden we eigenlijk met ā€œDat nooit weer!ā€?

Korte impressie van toneelvoorstelling Zij zagen Oorlog
Deel dit: