Elke maand gratis nieuwsbrief:

Naar Berlijn

Naar Berlijn is een toneelvoorstelling over mensen in het oosten van Europa tijdens de tweede wereldoorlog. Op de foto Ksenia met een vlag.

De tournee die voor 2022 en 2023 gepland stond werd geschrapt in verband met de (toen dreigende) oorlog in Oekraïne.

Naar Berlijn is een voorstelling met liederen en vertellingen over mensen in het oosten van Europa tijdens de tweede wereldoorlog. Oorlog gaat snel over grote getallen, maar uiteindelijk beleef je die individueel. Naar Berlijn werd ontwikkeld in 2020 en beleefde diverse try-outs in de meidagen van 2021.

5 Mei, 7 Mei, 8 Mei of toch 9 Mei?

Onze vrijheid hebben we deels te danken aan het Rode Leger en de bevolking van de USSR. Zonder hun onmetelijke offers was West-Europa niet of pas heel veel later van de Duitsers bevrijd. Toch is er in West-Europa weinig bekend over de barbaarse strijd tussen enerzijds de fascisten en anderzijds de communisten. 

In Nederland vieren we vrijheid op 5 mei, terwijl de rest van de westerse wereld de overwinning op de Duitsers herdenkt met het vieren van VE-Day op 8 mei. Raar eigenlijk, want de onvoorwaardelijke overgave van het gehele Duitse leger gebeurde niet op 5 mei aan Prins Bernard in Wageningen, of op 7 mei aan de westerse geallieerden in Frankrijk, maar op 8 mei op het hoofdkwartier van de Sovjet troepen van de USSR in het district Berlijn-Karlshorst. En die vrede ging pas om middernacht in. Daarom viert Oost-Europa het einde van de die allesvernietigende oorlog jaarlijks groot op 9 mei, de eerste dag dat Europa formeel weer vrij was. 

Leerde Nederlands met werk van Drs. P

Ksenia werd geboren in dat land dat niet meer bestaat, namelijk de Sovjet Unie. Ze ontvluchtte het sterk antisemitische oosten van de Oekraïne en kwam via omzwervingen in 1994 aan in Amsterdam. Ze leerde Nederlands met de gedichten van Drs. P en met het luisteren naar de radio. 

De tweede wereldoorlog liet diepe sporen na in haar familie. Haar oma maakte 900 dagen belegering van Leningrad mee, is held van de stad en werkte na de oorlog als chemicus aan de accu’s van de Spoetnik 1, de eerste satelliet die ooit in een baan om de aarde vloog. Bijna de helft van hun familie overleefde de oorlog niet.

Ksenia vertelt middels Russische liederen en de vertaling wat het verloop van de oorlog met mensen deed. Ze begeleidt zichzelf daarbij op gitaar.

Naar Berlijn

Type voorstelling: historische liederen, geacteerd, live gezongen en gespeeld.

Genre: Russisch Chanson

Duur: 100 minuten, inclusief een pauze van een kwartier.

  • Script & Uitvoering: Ksenia Marasanova
  • Klank/beweging: Brenna Palughi
  • Kostuums: Joke Davelaar
  • Make-up: Sarah Rafrafi 
  • Techniek: Sofia van Veen 
  • Productie/AV: Roy van Veen

Educatie

De voorstelling kan op verzoek uitgebreid historisch worden ingeleid om één en ander in een nog breder perspectief te zetten. Ook is er een educatief programma, inclusief nabespreking, beschikbaar voor primair- en voortgezet onderwijs. Stuur ons een bericht als u meer wilt weten.

Speelhistorie

  • Bevrijdingstour 2021, 9 voorstellingen in mei. 
  • Onderdeel van Theater na de Dam, gespeeld voor een stream in Tweede Exloërmond.

Andere voorstellingen van Ksenia

Deel dit: