Elke maand gratis nieuwsbrief:

Van Leids Ontzet naar het Leids Kwartet

In vier dagen speel ik in Leiden vier verschillende voorstellingen. Drie daarvan zijn solo-producties die ik de afgelopen jaren in de theaters in Nederland en Vlaanderen speelde. De vierde is een klassieker die afgelopen december in première ging en ik met een gezelschap speel. Van Leids Ontzet naar het Leids Kwartet.

In Imperium Theater Leiden

– 14/3: Zij zagen Oorlog, 20:30 uur. Over de mens en oorlog. TikTok op een podium + liederen.  
– 15/3: Oscar en Oma Rozerood, 20:30 uur. Over leven, liefde en liefhebben. 135 minuten archetype-theater, inclusief pauze. 
– 16/3: Een Poppenhuis, 20:30 uur. Over de rol van de vrouw in de samenleving. 180 minuten klassiek theater inclusief pauze. 
– 17/3: Arum dem Fayer, 15:00 uur. Over identiteit, misplaatste schaamte en vooroordelen. 90 minuten muziektheater. 

Tickets zijn Euro 19,50 per stuk, per voorstelling. Voor 35 euro heb je een passe-partout de recht geeft op vier voorstellingen.

Theater dat je echt raakt

Ik maak voorstellingen die je beleeft. Je wordt erin gezogen. En het raakt je echt. Luister naar bezoekers na een show ergens in het land.

Thema’s met diepgang

Ja, mijn shows gaan ergens over. Maar ik dicteer je niet hoe je de wereld moet zien. Dat is aan jou.

Ik ben geboren in de USSR. In die cultuur, ook in het Rusland van nu, gaat het vooral om mannen. Zij vinden zich de baas, zij zijn partijleider en generaal. Maar de echte samenleving draait op vrouwen. Op moeders en oma’s. Mensen die alles, maar dan ook echt alles, over hebben voor hun gezin. Er is geen kinderopvang. Vrouwen zorgen voor de kinderen, ze hebben een carrière zodat er eten is en spelen thuis ook nog de ideale echtgenoot.

Vrouwen zijn belangrijk in mijn voorstellingen. De wijze Oma Rozerood is een groot voorbeeld voor me. Zij zagen Oorlog is opgedragen aan mijn beide oma’s die de tweede wereldoorlog aan het oostfront overleefden. Arum dem Fayer gaat over het bloed dat van ik van mijn moeder, oma, overgrootmoeder en betovergrootmoeder kreeg. En in een Poppenhuis ontdek ik als Nora dat ik de wereld verkeerd zie. Vrouwen zijn niet beter dan mannen, maar we zijn ook niet ondergeschikt of ongelijkwaardig.

Muziek en de voorstellingen

Muziek is belangrijk voor me. Het is letterlijk de schuilplaats voor mijn ziel. Alle muziek in de voorstellingen is gearrangeerd en/of gecomponeerd door Irena Scalerica. Zij maakte eerder filmmuziek in Hollywood, Kazachstan, Rusland en Oekraïne. En won daar prijzen mee. Voor de Amerikaanse markt maakte ze een ballet over Vincent van Gogh. En ze dirigeerde koren en orkesten. Muziek is alles voor Irena, net als voor mij.

Deel dit: