Elke maand gratis nieuwsbrief:

Rondje Zwolle

Vandaag staat Zwolle in het teken van het Halve Marathon Festival. Een prachtig event, al loop ik vandaag niet mee. Dat deed ik diverse jaren wel en dat was toch altijd wel een klein feestje, ondanks het afzien. De muziek langs de route is geweldig en het vele publiek dat je aanmoedigt geeft je vleugels. Tijdens de halve marathon maak je een prachtig rondje Zwolle en ik vind die stad geweldig. 

Een groot dorp

Die liefde voor Zwolle was er niet automatisch toen ik hier kwam wonen. Ik ben een kind van de grote stad. Of beter gezegd: de hele grote stad. Mijn jeugd bracht ik door in de miljoenensteden Kharkiv en Sint-Petersburg. Daarna woonde ik achtereenvolgens in Jerusalem, Antwerpen en Amsterdam. Kleine stadjes vergeleken bij die miljoenensteden in de USSR, maar op straat was het net zo anoniem. Voor de liefde verhuisde ik naar Zwolle met (toen) minder dan 100.000 inwoners en ik vond het eerst maar een groot dorp.

Wonen rond de binnenstad

Ik woonde aan de Vechtstraat, op loopafstand van de binnenstad. Toen nog een hele diverse winkelbuurt, met twee foto-winkels, een winkel in LP’s met daarnaast een bedrijf dat kassa’s verkocht. Verder een videotheek, Super de Boer en een winkel in videorecorders en satellietproducten. Allemaal al lang verdwenen. Wat bleef was de kwaliteit (en humor) van kapper Rob Kijk in de Vegt, de geweldige service van Elektro Centrum en Alberto, één van de beste snackbars van Zwolle. En instituten als Stroomberg en Van Rossum. En ’T Speeltuygh, waar ik mijn gitaren kocht. Hestia, de eerste Shoarmazaak in die buurt, moest nog open gaan. Ik ben al jaren weg uit die buurt, maar doe er nog vaak boodschappen bij al die kruideniers gerund door mensen geboren in landen ver weg, zoals Syrië, Afghanistan, Iran en India.

Op straat werd ik vroeger gegroet door wildvreemde mensen. De zwaai van de man achter de geraniums als ik naar de binnenstad wandelde. En het praatje in de Indische Buurt als we daar de auto parkeerden. Ik vond dat eerst gek, maar wende snel aan die vriendelijkheid.

We wandelden veel in de polders en moerassen, het gebied dat we nu kennen als Stadshagen. De binnenstad kende bijna geen terrassen en Waanders en Van Beek zaten nog aan de Grote Markt. Vanuit de Vechtstraat was ik rennend snel op de ceintuurbaan, waar de stad toen eigenlijk ophield. Stadion De Oosterenk stond er en verder een enkel verdwaald kantoorgebouw. Berkum was een wijk achteraf.

Hoe anders is het nu?

Zwolle groeit al jaren hard. Met 125.000 inwoners is de stad een kwart groter dan toen ik er kwam wonen. Over tien jaar wonen er zo’n 150.000 mensen, als ik de krant mag geloven. De ring rond de binnenstad wordt stapsgewijs autovrij gemaakt en iedere vierkante meter wordt bebouwd. Hoogbouw is niet langer een vies woord en de binnenstad lijkt uitsluitend nog uit terrassen te bestaan.

Voor mezelf veranderde er ook veel, want al wonend maakte ik ook een rondje Zwolle. Ik verhuisde van de Vechtstraat naar een klein huisje met het mooiste balkon in de Binnenstad. En daarna naar de Wipstrik waar ik al weer ruim tien jaar woon. In die tijd speelde ik in veel theatergezelschappen door het land en maakte 5 eigen theatervoorstellingen waarmee ik door Nederland (en een stukje buitenland) toer. Vier daarvan maakte ik in ’s-Hertogenbosch. Daar repeteer ik ook veel. Arum dem Fayer is mijn persoonlijke verhaal en die maakte ik thuis, dus in Zwolle.

Geluk en geborgenheid

In die voorstelling vertel ik over mijn ontdekkingsreis vanuit Kharkiv naar Zwolle. Over mijn zoektocht naar veiligheid en geluk. En daar zing ik liederen over. Die liederen zong ik in Kharkiv, Sint-Petersburg, Jerusalem, Antwerpen, Amsterdam en ook aan de Vechtstraat, in de Zwolse Binnenstad en nu aan de Wipstrik. Het zijn de klanken van mijn ziel op zoek naar geborgenheid.

Na (oa) Venlo, Amsterdam, Dalfsen, Leiden, ’s-Hertogenbosch, Rotterdam, Eindhoven, Spanbroek, Leeuwarden, Nijmegen, speel ik Arum dem Fayer op 9 juni om 16.30 uur in mijn eigen Zwolle bij Joseph Wresinski Cultuur Stichting. Daar kun je gratis bij zijn.

Reserveren gewenst!

Deel dit: