Elke maand gratis nieuwsbrief:

Muziektheater in Dalfsen

Ksenia speelt en zingt Joodse liederen tijdens muziek in de tuin. Muziektheater in Dalfsen dus.

Op 4 September speel en zing ik in Dalfsen Liederen uit de Joodse Diaspora. Dat wil zeggen dat ik liederen zing in diverse joodse talen of dialecten (minderheidstalen). Langs komen bijvoorbeeld de Europese talen Jiddisch en Ladino, maar ook het Hebreeuws en een Jemenitische variant daarvan zul je horen.

Muziektheater is muziek en theater

De liederen speel en zing ik. Met spelen heb ik natuurlijk over mijn gitaar, maar meer nog over acteerwerk. Op die manier begrijp je misschien de tekst niet, maar zie je wel waar het lied over gaat. Ik breng daarvoor een klein decor mee naar Dalfsen en natuurlijk licht.

Warming up voor een repetitie in de eigen tuin: het Hebreeuwse Alef-Beth met mijn dochter.

Liederen met een geschiedenis

Die liederen die ik speel hebben een persoonlijke geschiedenis. Er zit er één bij die mijn opa vroeger voor mij zong. Toen begreep ik de taal waarin hij zong niet en had ik dus geen idee waarover hij zong. Inmiddels is dat wel anders en zou ik er dolgraag met hem over praten.

Ook zing ik een lied uit mijn theatervoorstelling Oscar en Oma Rozerood. Dat doe ik in het Ladino, een taal die nog altijd wordt gesproken in delen van Spanje en Israël, niet te verwarren met Ladinisch, de joodse taal uit Noord-Italië. De melodie van het lied is een volksmelodie van de Joodse bewoners van Spanje uit de (vroege) middeleeuwen.

Mijn afkomst niet verloochenen

Zelf kom ik van een Joodse familie uit Charkiv, Oekraïne. Mijn opa en oma werkten daar als ingenieurs in de traktorfabriek Morozov Machinebouw. Historici weten dat daar de beroemde T-34 tank is bedacht en gemaakt. Dat is de tank die de geallieerden hielp de tweede wereldoorlog te winnen. Mijn opa en oma overleefden de oorlog omdat ze belangrijk genoeg waren om te worden geëvacueerd. Ze kwamen terecht in de “Oeral tankfabriek 183”. Het spreekt voor zich dat ik die afkomst niet uit de weg ga.

Locatie: Oosterkampen 12, Dalfsen

Ik mag spelen in de prachtige beeldentuin van Annemarie en Frans gelegen aan de Oosterkampen 12 in DALFSEN. Toegang is gratis en aanmelden is handig als je een zitplaats wilt reserveren (maar niet verplicht).

Ik speel drie keer:

Meer informatie over mijn voorstelling tijdens ‘Muziek in de tuin’.

Actrice Ksenia speelt en zingt Joodse liederen tijdens muziek in de tuin. Muziektheater, want ksenia is actrice en muzikant.
Deel dit: