Elke maand gratis nieuwsbrief:

Lichaamshouding bepaalt 70% van de boodschap

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat je lichaamshouding 70% van de boodschap bepaalt. 20% komt uit de stem (oa. volume en toon). De gesproken woorden zijn slechts voor 8 tot 9% relevant om de boodschap over te brengen. Dit is essentiële informatie voor veel beroepen, waaronder die van mij als actrice.

Dit is de reden waarom ik zoveel tijd stop in het fysieke aspect van acteren. Ik doe veel oefeningen en ben altijd erg druk met mijn spieren, of het nu mijn ruggengraat, pink of mijn tong is.

Maar meer mensen zijn druk met die lichaamstaal. Denk maar eens aan je reis naar een land waar je voor inreis vooraf bevraagd werd door een beveiliger.

Ze kunnen in het Engels vaak net een vraag stellen en je weet zeker dat ze je antwoord niet zullen begrijpen. Je vraagt je dus af waarom ze in hemelsnaam die vragen stellen. Nu weet je dat dus. Het gaat ze niet om wat je zegt, maar alleen hoe je het zegt en luisteren dus goed naar de klank van je stem en lezen je lichaam.

Deel dit: