Elke maand gratis nieuwsbrief:

Drie Zusters van Tsjechov

Momenteel ben ik in Chicago voor workshops. Maar gisteren bezocht ik het toneelstuk “Drie Zusters” geschreven door Anton Tsjechov, en gespeeld door de Invictus Theatre Co.

Drie zussen willen ooit terugkeren naar Moskou, de gecultiveerde stad waar ze een rijk en volwaardig leven kunnen leiden. Dat wat ze vroeger hadden, toen de familie nog niet uit elkaar was gevallen. De pijn uit het verleden zit een keuze voor de toekomst in de weg, dus het is maar de vraag is of ze die oude stad ooit terugzien.

Tsjechov vertelt in Drie Zusters een verhaal van verloren illusies, over onvermogen om richting te geven aan het eigen leven. Het wegtikken van de tijd en de doorlopende strijd tussen spijt en verlangen drukt zwaar en zuigt je steeds dieper het verhaal in.

De voorstelling wordt gespeeld in een groot decor op een grote vloer en kent een cast van 13 acteurs. Het zijn stuk voor stuk grootheden, die volledig in dienst staan van hun karakters. Op toneel is geen plek voor ego’s. Ze nemen de vorm aan die het stuk van ze vraag. Het vloeit en knettert, en dat maakt het heerlijk om te ervaren. Ik zat er drie uur lang gebiologeerd naar te kijken.

Deel dit: