Elke maand gratis nieuwsbrief:

De wereld liet het gebeuren

Vandaag is de geboortedag van de man met de snor (1889-1945). Hij loog vaak, maar niet over zijn haat tegen Joden en hun lot. De wereld stond erbij, liet het gebeuren en ontkende na afloop alles.

Tot 1955 mocht iedereen met goedkeuring van alle geallieerden doen alsof ze van niets wist. Het was ‘ergens bedacht’ en ‘ergens ver weg gedaan’. Met de schuldigen was in 1948 en 1949 in Neurenberg afgerekend. Wir haben nichts gewusst en klaar.

Een jonge Duitse Officier van Justitie kon zich niet vinden in dat herenakkoord. Ondanks heel veel tegenwerking van ook de hoogste niveaus, wist hij in 1963 17 hogere medewerkers uit kampen veroordeeld te krijgen. Dat waren mensen die inmiddels gewoon weer een normale plek in de samenleving hadden. Ze waren bv docent, bakker en rechter. Zijn doorzetten zorgde ervoor dat Duitsland haar beleid 180 graden draaide en besloot het beest in de bek te kijken.

Dit maakte deze donkere periode, inclusief aanloop, menselijk gedrag en communicatie, een hoeksteen in het Duitse onderwijs. Dat is de reden waarom de Duitse overheid anders in de pro-terreur discussie staat. Antisemitisme wordt hard vervolgd, ook op social media. Straffen zijn hoog, variërend van stevige financiële boetes tot opsluiting. De hele pro-terreur gekheid gaat daar aan de jeugd voorbij. De Duitsers weten dankzij goed onderwijs beter en herkennen het kwaad. Nederland kan daar een voorbeeld aan nemen.

Deel dit: