Elke maand gratis nieuwsbrief:

De allerlaatste Jood in Jemen

Als je in 2021 of 2022 aanwezig was bij mijn voorstelling “Liederen van een Volk op de Vlucht”, dan weet je wellicht nog dat ik die opende met een lied van Jemenitische Joden. In die die muziekvoorstelling vertelde ik het grote verhaal van een volk dat verdreven werd en uiteenviel. Ze vluchtten in alle windrichtingen en kwamen onder andere via Afrika in de derde eeuw na Christus terecht in Jemen. Tot het eind van de Middeleeuwen groeide de stam, daarna nam het aantal Joden langzaam af. In 1940 waren er nog zo’n 60.000 leden, maar gisteren overleed de allerlaatste Jood in Jemen.

In het Islamitische land waren Joden tweederangs burger. Ze betaalden meer belastingen en leefden in beperking. Vanaf de 19e eeuw werden de touwtjes aangetrokken en mochten ze steeds minder. Ze mochten geen felle kleuren dragen, waren niet welkom op bepaalde markten en mochten geen hoge huizen bouwen. Aan het einde van de 19e eeuw kwamen steeds meer Joden door geweld om het leven en vluchtten ze het land uit, velen gingen terug naar Palestina.

Het geweld nam steeds grotere vormen aan en bij Pogroms in 1947 kwamen er ruim honderd Joden om het leven. Systematische vervolgingen en vernederingen joegen de meeste Joden na de tweede wereldoorlog het land uit.

Zo’n duizend Joden lieten zich niet wegjagen en weigerden te vertrekken. De omstandigheden waren moeilijk en uiteindelijk onhoudbaar. De afgelopen jaren evacueerde Israël er heimelijk zo’n 400. De rest kwam om het leven of stierf door ouderdom. Gisteren dus de allerlaatste.

Deel dit: