Elke maand gratis nieuwsbrief:

Arum dem Fayer in theater in Dalfsen

Op vrijdag 29 september speel ik ruim een uur uit mijn avondvullende voorstelling ‘Arum dem Fayer’ in Theater de Stoomfabriek in Dalfsen. Daarin zing ik liederen in ondermeer Jiddisch, Hebreeuws, Ladino, Oekraïens en Nederlands. Ik vertel over de rol van de liederen in mijn leven. Sofia van Veen ondersteunt me en speelt haar circustheateract ‘Eters’. Daarin zingt zij Jiddisch. De optredens staan in het teken van het Loofhuttenfeest. 

Ik ben geboren in het oosten van Oekraïne, toen nog onderdeel van de USSR. Over de Joodse afkomst werd thuis gezwegen. Toen een huwelijk een Russische achternaam in de familie bracht was er vooral vreugde. Want dat maakte het leven in de communistische heilstaat een stuk aangenamer. Op mijn 17e ontvluchtte ik met het Joodse deel van mijn familie de Sovjet-Unie en na omzwervingen vond ik mijn thuis in Nederland. 

In de theatervoorstelling ‘Arum dem Fayer’ open ik de deur die heel lang gesloten bleef. Het is na het bekroonde ‘Zij zagen Oorlog’ en ‘Oscar en Oma Rozerood’ mijn derde avondvullende programma. En het meest persoonlijke. In ‘Arum dem Fayer’ zing ik de liederen die vroeger thuis achter de voordeur in mijn ziel werden geprogrammeerd.  

De 13-jarige Sofia van Veen ontwikkelde voor de talentenjacht ‘Circus got Talent’ de act ‘Eters’ en won daarmee de juryprijs. In de act zingt ze het prachtige ‘Dos bisele shpayz’, terwijl ze op eenwielers boodschappen doet en met behulp van diverse circustechnieken kookt. Het is een race tegen de klok en je weet nooit wie er nog meer aanschuift! 

‘Arum dem Fayer’ en ‘Eters’ zijn te zien op 29 september om 16:00 uur in Theater de Stoomfabriek, Koninginneplein 2 in Dalfsen. De zaal is open vanaf 15:30 uur en toegang is gratis

Deel dit: