Elke maand gratis nieuwsbrief:

Arabisch restaurant op de kruising van Latrun

Vorige week nog at ik in Israël in dit Arabisch restaurant op de kruising van Latrun. Hier zijn een paar grote historische plekken en dus toeristische trekpleisters naast elkaar te vinden. Het beroemde Christelijke klooster van Latrun staat nabij de plek waar Jezus verscheen aan zijn volgelingen in Emmaüs (Zie: Lucas 24:13-35). Daar tegenover ligt het grootste Israëlische militaire museum Yad La-Shiryon. De kruising heeft een belangrijke plek in de Israëlische geschiedenis.

Belegering van Jerusalem

Om de ca. 100.000 Joden in Jerusalem van water en voedsel te voorzien, moesten de konvooien in de jaren ’40 via deze kruising rijden. Een andere weg was er niet. De heuvel bij de kruising werd gedomineerd door een fort dat door Engelsen was gebouwd en door troepen van het Arabische legioen was bezet. Dit legioen was onderdeel van het Jordaanse leger en werd geleid door Engelse officieren. Na 1947 stond het legioen Joods gebruik van de weg niet meer toe, waarmee ze letterlijk over leven en dood van 100.000 mensen in de Heilige Stad beslisten.

Joodse nederlagen

Na het uitroepen van de Israëlische staat vielen de Joden direct het Arabische Legioen aan. Ze slaagden er niet in de tot de tanden toe bewapende en goede getrainde Jordaanse soldaten te verslaan en het kruispunt te veroveren. Sterker nog, de Joden leden vijf bloedige nederlagen op rij. Dat deed dubbel pijn, want de aanvallen werden deels uitgevoerd door Joodse holocaust-overlevers. Daarop besloten ze een noodweg door de bergen aan te leggen en zo de belegerde Joden in Jerusalem te voeden. Pas in 1967 wist het Israëlische leger het kruispunt in te nemen.

Mythische status

De strijd om de kruising kreeg door de jaren heen een mythische status in Israël. Deels vanwege de betrokkenheid van de holocaust-overlevers, deels vanwege het breken van het beleg van Jerusalem. Niet voor niets werd het veroverde fort het hart van dat historische museum. Op die heilige plek, met uitzicht op het beroemde klooster van Latrun en recht voor de ingang van dat militaire museum zit dus een groot restaurant van een Arabische eigenaar met Arabisch personeel en nog durft de media te spreken over de Israëlische apartheidsstaat.

Deel dit: