Elke maand gratis nieuwsbrief:

Vertrouw op het proces

Na een voorstelling ben ik altijd beschikbaar voor een gesprek met publiek. Dan delen we gevoelens of beantwoord ik vragen. Veel vragen gaan over het maken van de show. Ik leg uit dat het het met een idee begint en iets wordt door te doen. Ik vertrouw op het proces.

Het begint thuis

Natuurlijk beginnen veel uitwerkingen thuis, in mijn eigen studio. Vaak word ik ondersteund door mijn gezin. Maar ik oefen ook in de tuin of bij vrienden in een boomgaard.

De bullshit-detector

En als ik dan ‘iets’ heb, dan ga ik ermee naar Paul Dekker In eerste fases van ieder idee functioneert hij als de bullshit detector. Als de voorstelling dan langzaam ontstaat, wordt hij meer de regisseur.

Op een bepaald moment ga ik met een half-fabrikaat naar publiek, veelal een select gezelschap vakgenoten en familie. Ik wil voelen wat ze ervan vinden.

Het gelijk van Nico

En dan komt er een keer een moment dat ik een hele voorstelling voor publiek speel. Met Oscar en Oma Rozerood was het een aangrijpende dag. Op die dag in 2022 zat Nico in de zaal. Dat is een dierbare oom die nog altijd ontzettend belangrijk is voor mijn man.

Nico was ziek en wist dat hij de formele première 5 maanden later niet zou halen. Daarin kreeg hij gelijk, zoals hij vaker gelijk had.

Ik ben geen robot

En dan ga ik met een voorstelling op pad. Dat is een bijzonder moment. Spannend omdat het de eerste keer is, maar daarom ook onwijs gaaf. Die eerste keer speelden we in een grote garage in Zwammerdam, om veel redenen een onvergetelijke dag.

Iedere voorstelling heeft zo zijn unieke herinneringen. Ik speel in mijn eentje 10 rollen. Sommige zijn klein, anderen heel groot. De personages zijn altijd gelijk, maar de emoties niet. Ik ben immers geen robot. En dus is de feedback vanuit het publiek (lachen, ooh’s en aah’s) ook altijd anders.

17 December 2023 – Theater De Bres in Leeuwarden

En dat kan ik weten, want inmiddels ben ik ruim een jaar verder en speelde ik Oscar en Oma Rozerood tientallen malen. Komende zondag 17 december bij Theater De Bres Leeuwarden. Een matinee dus, met het mooiste kerstverhaal dat ik ken. Voor iedereen vanaf een jaar of 10.

Deel dit: