Over Ksenia

Kharkov, USSR, jaren tachtig

Geboren in Kharkov in 1973, uit een traditionele Russische vader en een Joodse moeder, bracht Ksenia haar vroege jeugd door in Leningrad in de USSR. Haar vader is een wiskundeleraar, terwijl haar moeder een professionele componist en muzikant is. Ksenia groeide op in een zeer cultureel rijke omgeving.
Nadat het huwelijk was verbroken, verhuisde Ksenia met haar moeder naar Kharkov waar ze – als Joods gezin – het slachtoffer werden van een vervelende antisemantische omgeving. Het dwong hen het land waar ze geboren waren te ontvluchten en hun toevlucht te zoeken in Israël.
In Kharkov trad Ksenia op als zangeres en gitarist op straat, terwijl hij vechtsporten beoefende. Dat zette ze voort in Israël, waar ze ook Hebreeuws leerde.
In 1995 verhuisde ze naar Amsterdam, Nederland om vechtsporten te trainen in de beroemde Chakuriki Gym van Thom Harinck met wereldkampioenen als Peter Aerts, Ernesto Hoost en Lucia Rijker.
Nadat ze getrouwd was en moeder werd, ging ze professioneel acteren en ontdekte ze Grotowski’s fysieke acteerwerk, waar ze haar culturele en muzikale achtergrond kon combineren met haar vechtsportervaring. Het resulteerde in de creatie van “Strannik”, een 60 minuten durende solo-uitvoering op zoek naar betekenis die ze 18 maanden speelde.
Tijdens haar driejarige studie Meisner-techniek aan de Meisner-academie ontwikkelde ze de 45 minuten durende solo-show ‘de jas’ over ‘mensen en oorlog’, die zeer succesvolle try-outs zag in België (Antwerpen en Zundert) en Nederland (Zwolle, Venlo). , Nijkerk, Sneek) voordat corona-lockdown het land voor meer dan een jaar sloot.