Elke maand gratis nieuwsbrief:

Nederland niet meer zo veilig als vroeger

Tijdens de Kerst kwam de Britse schrijver/acteur/regisseur (en meer) Stephen Fry uit de kast als Jood. In zes minuten legt hij uit dat hij nooit zo stil had gestaan bij die Joodse afkomst, totdat afgelopen najaar openlijk antisemitisme de kop op stak.

Op zijn beschaafde en niet-polariserende videotoespraak kwamen voornamelijk negatieve reacties, de meeste buitengewoon onfris. De milde hielden het bij ‘ik zal nooit meer iets van hem lezen’ en ‘we moeten zijn boeken verbranden’. De rest kun je raden. Zulke reacties bewijzen het gelijk van Stephen Fry.

Mijn interview in AD / De Stentor was net zo gebalanceerd, maar leverde ook dergelijke reacties op. Niet zo bruut en bedreigend (“Zionistisch sletje”, “Netanyahu lover”), maar wel gevoed vanuit dezelfde bron: een haat tegen Joden.

In mijn voorstelling Arum dem Fayer vertel ik dat in in de jaren ’90 naar Nederland kwam. Ik heb warme herinneringen aan die tijd. Voor het eerst in mijn leven voelde ik me echt vrij, want ik mocht zijn wie ik wilde zijn. De reacties op mijn interview maken duidelijk dat die tijd geweest is. Het Nederland van nu is niet meer dat vrije land van toen.

Dat vind ik jammer. Heel jammer.

Deel dit: