Elke maand gratis nieuwsbrief:

Mensen van kleur in het Amerika van de jaren ’60

The Help gaat over de plek van mensen van kleur in het Amerika van de jaren ’60. Het verhaal wordt verteld door de ogen van de werksters die voor een hongerloon kinderen van witte mensen opvoeden, terwijl hun eigen kind thuis door anderen wordt opgevoed. Het laat zien hoe witte kinderen in die werkster van kleur hun moeder vonden: You is kind. You is smart. You is Important. The Help laat de ongelijkwaardigheid pijnlijk goed zien.

In New York speelde Jessica Chastain Nora in een Doll’s House. Sinds ik die complexe rol in een Nederlandse editie van Een Poppenhuis speel kijk ik heel veel uitvoeringen van ditzelfde toneelstuk. Jessica Chastain is weergaloos als Nora in het Hudson Theater en via haar CV kwam ik terecht bij The Help, een film waar ze een zeer interessante bijrol in heeft.

Anders dan andere films en boeken over dit thema blijft The Help weg van fysiek geweld. De nadruk ligt op keurige witte mensen, die vol goede bedoelingen en met lieve woordjes hun werkster de ‘passende plek’ in hun samenleving geven.

The Help is een kleine vertelling over een heel groot onderwerp. Lief gebracht, met diverse aandoenlijke en bijzonder grappige momenten. Hier en daar misschien te zoet neergezet, maar het thema maakt veel goed.

En Jessica Chastain? Die speelt een prachtige rol. Ze is zo anders dan haar ‘Nora’ dat ik goed moest kijken om vast te stellend at ze het echt is. The Help is een aanrader en een must voor het onderwijs.

Deel dit: