Elke maand gratis nieuwsbrief:

Internationale Vrouwendag nodig

Ksenia bijna naakt voor publiek in haar strijd voor gelijkwaardigheid. Internationale Vrouwendag is nodig, want vrouwen worden onderbetaald en slecht behandeld. Op naar gelijkwaardigheid.

Of zo’n dag als Internationale Vrouwendag nodig is, vroeg de journalist op Radio 1. Dat het nodig is bewijzen de reacties van mannen vandaag op de politicus Caroline van der Plas, die zich vanwege dreigementen afmeldde voor de demonstratie zaterdag:

– “Weer zo’n veredelde huismoeder die volksvertegenwoordiger wil spelen.”

En

– “Het is beter dat ze in de keuken blijft.”

En dan heb ik nog de wat nettere gekozen.

De uitspraken getuigen van een soort übermensch-visie van die mannen.

Die filosofie staat aan de basis van de ongelijkwaardige behandeling van vrouwen op de werkvloer (nog los van seksisme en ongewenste intimiteiten). Vrouwen krijgen in dezelfde functie bij veel organisaties minder betaald dan mannen. Ik heb er ook weleens mee te maken.

Geen zin in een huisvrouw met een hobby

Amper twee jaar terug benaderde ik een gerenommeerde programmeur van een theater met een regionale functie. Of hij niet ergens een speelplek in het programma had voor mijn theatervoorstelling ‘Zij zagen Oorlog’, een voorstelling over onvoorwaardelijke gelijkwaardigheid. Zijn antwoord, zonder dat hij mijn werk had gezien of wist wat ik maakte: “Ik heb geen zin in een huisvrouw met een hobby.”

Twee jaar later was ik met nieuws rond de voorstelling veel op landelijke radio en TV geweest en nam hij contact op. De voorstelling paste goed in hun benefit-programma, dus ik mocht in “zijn theater” spelen, maar moest het wel gratis doen.

Hij had de voorstelling nergens gezien, maar omdat ik op nationale TV en Radio was geweest, vond hij me blijkbaar geen huisvrouw met een hobby meer. Ik werd daar onpasselijk van en bedankte voor het aanbod waarbij ik hem nog even aan zijn eigen woorden herinnerde.

Hoop

Mijn producent sprak later de directeur van die programmeur erop aan. Ook een man. Die reageerde luchtig: “Ach ja, je weet hoe mannen zijn.”

Ja sommige mannen zijn inderdaad een lul met vingers, maar gelukkig niet allemaal. En dat geeft hoop.

Want ooit komt die gelijkwaardigheid er. Dan gaan vrouwen voor hetzelfde werk net zoveel verdienen als mannen en niet tot 20% minder. Dan hoeven we niet meer te voldoen aan het schoonheidsbeeld dat leeft bij mannen in top-functies, maar worden we beoordeeld op wat we doen. Tot die tijd zoek ik het vuur op en jaag ik het aan. En tot die tijd is internationale vrouwendag nodig. Voor onze kinderen, zoals mij dochter.

Deel dit: