Elke maand gratis nieuwsbrief:

Geniet van het kopen van groente en fruit

In de USSR was verse groente schaars. Winkeltjes hadden van die metalen rekjes met daarin verrotte handel. In Nederland geef je dat nog niet aan de geiten. Op een enkele appel na was fruit helemaal zeldzaam. Misschien dat ik daarom nog altijd zo geniet van het kopen van groente en fruit.

Mijn man groeide op in de groentewinkel van zijn ouders in Nederland. En vooral in het begin van onze relatie hadden we regelmatig woorden over groente en fruit dat ik weer ergens vandaan had gehaald.

Ik had geen idee dat er zoiets bestond als ‘seizoensproducten’ en ‘aardbeien van de koude zwarte grond’. Of ‘nieuwe oogst aardappelen en uien’. Een appel uit Nieuw-Zeeland was voor mij een avontuur, maar is voor hem als vloeken in de kerk. En laat ik vooral niet beginnen over aardbeien uit Marokko, Egypte of Spanje: “Hoe vaak moet ik je …..” Nee, aardbeien koop je in de zomer en komen bij voorkeur van een kleine boer uit Vlaanderen, eventueel uit Nederland en bij God’s gratie uit bepaalde regio’s in Frankrijk.

Onze dochter weet veel van groente en fruit. Deels natuurlijk ‘van vader op dochter’ en ‘van oma op dochter’. Maar ze zoekt zelf ook veel uit, want ook zij geniet van het kopen van groente en fruit. Heerlijk vind ik de moeite die ze doet om de beste mix avocado’s op de markt te vinden: een rijpe voor vandaag en minder rijpe voor later in de week. Dat is eindeloos genieten.

Deel dit: