Elke maand gratis nieuwsbrief:

Een veilig land

Een veilig land? Het is allemaal relatief. Vandaag gaan de Joodse kinderen niet naar school, omdat het onveilig is.

Bij het begin van de Russische aanval op Oekraïne vluchtten vrienden van me met hun oma en kinderen naar Nederland. Ze zaten in de zaal toen ik op vorig jaar 9 mei in Amsterdam mijn theatervoorstelling ‘Zij zagen Oorlog’ speelde. Het was een emotioneel weerzien. Ze waren blij het geweld en de dreiging te zijn ontvlucht en te wonen in een veilig land.

Joodse scholen gesloten

Ik moest direct aan ze denken toen ik het bericht las dat Joodse scholen op vrijdag de 13e gesloten blijven, omdat een steenrijke in Qatar wonende politicus die dag heeft uitgeroepen tot een dag van woede en een dag van bloed. De school waarop de kinderen van mijn vrienden zitten gaat vandaag dus niet open.

Hoe leg je zoiets uit aan je kinderen? Eerst moet je vluchten uit het land waar je geboren bent. Daar kom je nog uit, want in Nederland is het veilig en dus ga je daar even wonen. Maar dan blijkt Nederland voor ‘jouw soort’ dus ook niet veilig.

En niet omdat ze Israeli zijn. Of uit Israël komen. Nee, omdat ze Joods zijn.

Je kind thuis houden van school is ongewenst

Je zou denken dat de maatregelen om die paar scholen te sluiten tot een enorme ophef zou leiden in een land waar schoolgang verplicht is. Als je in Nederland je kind immers thuis houdt van school, dan sta je gelijk voor de rechter. De familie Hazes ondervond het eerder dit jaar nog. Maar nee, op een enkele opiniemaker na is het stil in Nederland.

Het is stil omdat we het geweld van intoleranten normaal vinden. Het hoort erbij, zeg maar. Vergelijkbaar met de rellen rond betaald voetbal in Nederland.

Geweld tegen Joden hoort erbij

Gisteren werden er op De Dam bloemen gelegd ter nagedachtenis aan de omgekomen burgerslachtoffers. Niet lang daarna bespuugden “jongeren” (ik citeer de media) het tijdelijke monument, om het daarna te slopen. Om een commentaar in de Volkskrant te citeren: “Daar kon je op wachten.”

Daar kon je inderdaad op wachten en daarom had ik verwacht dat de Nederlandse overheid die plek tenminste 1 nacht zou beschermen. Dat ze daar voorbereidingen voor zouden treffen, zoals ze dat ook doen op het moment dat XR een protestactie op de Utrechtsebaan in Den Haag aankondigt. Maar nee, de Nederlandse overheid liet de politie wegkijken en zo het monument aan het lot over.

Zelf richting is het uitgangspunt

Ook vandaag is de instructie duidelijk: scholen dicht, geen keppeltjes op straat, geen Israëlische vlaggen in de tuin. Doe je dat wel, dan vraag je erom dat er geweld tegen je gebruikt wordt. Geweldig door burgers wel te verstaan, niet door de politie.

Weer geen ophef.

Sinds wanneer vinden zelf richting normaal in dit land?

Deel dit: