Elke maand gratis nieuwsbrief:

Die belangrijke andere kant van acteren

Onlangs gaf ik een inkijkje in mijn leven. In die blog richt ik me op het fysieke aspect, zoals de trainingen en workshops die ik wekelijks volg. Ik negeerde die belangrijke andere kant van acteren en daar kreeg ik vragen over die ik in dit stuk beantwoord.

Inspiratie en energie

Als theaterverslaafde zit ik natuurlijk ook graag aan de andere kant, dus in het publiek. Ik haal daar energie vandaan en leer er ook veel van. Ik ben niet van de poptempels of rockfestivals. En ook wat minder van optredens in cafés. Over het algemeen is het geluidniveau me te heftig en bovendien wordt er teveel gepraat om te genieten van de artiesten. Ik hou van intieme optredens, zoals kleine semi-akoestische podia, geëngageerde vertellers en de kleine zalen in theaters.

Wekelijks lees ik een toneelscript van een goede schrijver. Emotioneel word ik daar beter van. Het helpt bij de ontwikkeling van mijn fantasie, gevoel voor humor en mijn compassie. Zulk vakwerk van topschrijvers helpt me groeien.

Ik lees heel veel boeken, vooral van acteurs en trainers. Die boeken gaan over methodieken, karakterontwikkeling of ervaringen.

Daarnaast spar ik vaak met mensen om me heen over de rollen die ik mag spelen. Ik kan eindeloos praten over de drijfveer van een karakter en waar uitspraken vandaan komen. Of over de crux van een stuk, of de onderliggende thematiek.

Verder kijk ik regelmatig naar films, documentaires en registraties van theaterstukken die niet meer gespeeld worden. Dat zijn oude stukken, maar soms ook nieuwe producties.

Het zijn de kleine dingen die het doen

Al die ervaringen komen uiteindelijk bewust of onbewust bij elkaar wanneer ik aan een voorstelling werk. Ik kan eindeloos zoeken naar een rekwisiet, ook al weet ik niet meer precies waar ik de inspiratie ervoor vandaan haalde. Neem die bril uit theatervoorstelling Zij zagen Oorlog. In Arum dem Fayer gebruik ik onder meer authentieke kranten. Die kleine dingen helpen mijn bij het neerzetten van de rol en ik ben ervan overtuigd dat ze daarmee bepalend zijn voor hoe een toeschouwer een voorstelling ervaart.

.

Deel dit: