Elke maand gratis nieuwsbrief:

De uitverkoop

Afbeelding voor

Daar gaan we weer! 80% van de besmettingen komt volgens het RIVM van scholen, max 3% uit horeca en minder dan 1% van theaters. Toch kunnen de scholen niet dicht, want dan kunnen tweeverdieners niet tweeverdienen en dus vallen de klappen bij de horeca, de kleine winkels en in de cultuursector. 

Ja, maar scholieren moeten ook iets leren. Klopt, maar Nederland zit met 11-13 weken vakantie per jaar aan de absolute onderkant van wat in Europa normaal is. Landen als Letland en Finland scoren qua onderwijsniveau veel beter dan Nederland en daar hebben de kinderen per jaar ook nog eens 3-6 weken meer vakantie (en muziekles, acteren en cultureel onderwijs als standaard schoolvakken). 

Gisteren zag ik nog een theatervoorstelling in Vlaanderen. Daar leerde ik dat BelgiĂ« 2 x zoveel zorgcapaciteit (per 100K inwoners) heeft dan Nederland. Duitsland zelfs 7 x zoveel. 

De huidige maatregelen en de manier van communiceren lijken alleen nog bedoeld om mensen tegen elkaar op te zetten, zodat de discussie wordt afgewend van essentiĂ«le onderwerpen zoals het terugbrengen van zorgcapaciteit (in plaats van opschalen) de afgelopen twee jaar en het uithollen van het onderwijs (in plaats van het te versterken en verbeteren). Wij worden als kinderen door onze regering aangesproken op het ‘stuk wassen’ van onze handen en het dragen van maskers. Maar waar heel Europa eergisteren binnen 4 uur het luchtruim naar Zuid-Afrika dichtgooide, nadat er een mogelijk super agressieve variant ontdekt was, deed Nederland daar weer ruim een dag over en kregen de ‘usual suspects’ als KLM, die vliegtuigen met 10-15% besmette passagiers in Amsterdam aan de grond zette, uiteraard dispensatie. 

Mijn hart gaat uit naar de kleine theaters, hun medewerkers en hun vrijwilligers, die kleine horeca-bazen en die familiebedrijfjes die al maanden op de rand van de afgrond dansen. Deze bedrijven worden niet of slechts heel beperkt gecompenseerd en moeten alle zeilen bijzetten om de basale rekeningen te betalen of om brood op de plank te krijgen. 

Black Friday noemden ze de dag van gisteren. Een ‘uitverkoop-evenement’, net als dat virus overgewaaid uit verre streken. Een uitverkoop was het zeker, van normen en waarden.

Deel dit: