Elke maand gratis nieuwsbrief:

Arbeidsverbod gehuwde vrouwen

Getrouwde vrouwen met een baan? Nog niet zo lang geleden was dit een buitengewoon vieze gedachte. Het was zelfs verboden! Tot in de jaren ā€™60 kregen vrouwen ontslag als ze gingen trouwen. Dat verliep conform de wet ā€œArbeidsverbod gehuwde vrouwenā€.

Het recht was het aanrecht

De gedachte was dat de vrouw het beste voor de kinderen kon zorgen. Haar recht was het aanrecht. Recessies, werkloosheid en oorlogsdreiging werden allemaal door de politiek misbruikt om de vrouw uit de betaalde baan te houden.

Dat veranderde in Nederland wettelijk dus pas eind jaren ā€™50. Maar dat betekende niet dat getrouwde vrouwen overal aan de slag konden. Integendeel, want in veel branches heerste nog lang de verwachting dat een vrouw bij een huwelijk zelf ontslag zou nemen.

Nederland geen koploper gelijkwaardigheid

Anno 2024 mogen vrouwen werken, maar is er in Nederland nog lang geen sprake van een gelijkwaardige financiƫle beloning. Het gat tussen mannen en vrouwen is weliswaar kleiner dan het ooit was, maar is met 18% nog altijd fors.

Europees bezien doet Nederland het bijzonder slecht. Gemiddeld verdienen vrouwen in de EU zoā€™n 12.5% minder dan mannen. In Luxemburg is er volledige gelijkwaardigheid. De loonkloof in RoemeniĆ« is slechts 3% en ook Polen en SloveniĆ« doen het heel goed als je kijkt naar een gelijke financiĆ«le beloning tussen mannen en vrouwen.

Ga stemmen

6 juni zijn er Europese verkiezingen. Er valt dus iets te kiezen en duik daarom in die verkiezingsprogrammaā€™s.

Wil je liever terug naar vroeger? Dat kan! Op 28 mei spelen we in Venlo bij Theater de Garage voor de allerlaatste keer ā€œEen Poppenhuisā€ van Henrik Ibsen. Daarin speel ik Nora, de vrouw des huizes die een spannende keuze maakt en verwacht dat als puntje bij paaltje komt haar omgeving daarin meegaat ā€¦.

Deel dit: