Leeuwarden: Arum dem Fayerzo 21 mei

14:30


Theater De Bres

75 min zonder pauze

Tickets (à  14,50):   

Ruim 3500 jaar geleden werd een volk verbannen uit haar geboortestreek. En hoewel ze een paar keer terugkeerde, was dit het begin van een proces dat vele eeuwen zou duren. Het werd in diverse regio’s herhaald, waardoor de vlucht hen naar alle uithoeken van de wereld bracht.

Ze integreerden, namen lokale gebruiken over en spraken de regionale taal. Ze hielden zich aan de regels, hoe discriminerend die soms ook waren. De levensovertuiging bleef iets voor achter de huisdeur. Ze leefden, maar bleven diep van binnen altijd op zoek naar hun thuis.

Enige geborgenheid vonden ze in de taal van vroeger. Een taal die van ouders op kinderen werd overgedragen, maar die zich niet meer ontwikkelde. Die taal bleef bevroren in de tijd, maar mixte zich met regionale klanken en woorden uit andere windstreken.

Door de jaren heen ontstonden zo nieuwe talen, zoals het Jiddisch in Noordwest-Europa en Ladino in Spanje. Voor de één een dialect, voor de ander een identiteit.

Het zijn talen die nu nog worden gesproken en waarin wordt gezongen. Ouders zingen er wiegend hun kinderen mee in slaap. De muziek werd het thuis van dat volk op de vlucht.


Theater De Bres

75 min zonder pauze

Adres:

Schoolstraat 4
8911BH Leeuwarden

Deel dit: